Hoe train ik in de juiste trainingzones

Bij Total Athlete maken we gebruik van vijf zones. Deze kan je gebruiken voor zowel je hartslag, power (wattage), maar het belangrijkste is: je gevoel. In het begin misschien nog wat wennen, maar hoe vaker je traint hoe beter je deze zones zal aanvoelen.

Hoe train ik in de juiste zones? Bij Total Athlete maken we gebruik van vijf zones. Deze kan je gebruiken voor zowel je hartslag, power (wattage), maar het belangrijkste is: je gevoel. In het begin misschien nog wat wennen, maar hoe vaker je traint hoe beter je deze zones zal aanvoelen.

Z1 EASY
Een heel rustig tempo, waarbij je bloed rustig door je aderen stroomt. Hierin doe je je hersteltrainingen en neem je rust tussen intervals.

Z2: SMOOTH.
Dit is de zone waarin je duurvermogen opbouwt. Het is een tempo of hartslag die je langdurig volhoudt, zonder grote vermoeidheid in de spieren op te bouwen.

Z3: STRONG
In zone 3 merk je dat je al meer moet gaan werken. Je hartslag gaat omhoog, maar eigenlijk voelt dit wel lekker. Het is een tempo waarbij je stevig aan de bak moet, maar waarbij je niet helemaal buiten adem raakt.

Z4: HARD.
Voor deze zone moet je gefocust zijn. Je moet echt aan de bak om het tempo of het werk te leveren. Het gaat om het maximale werk dat je kan doen tijdens de (interval)sessie.

Z5 VERY HARD
In deze laatste fase gaat het om alles-of-niets efforts. Het zijn hele korte, super krachtige en snelle arbeid. Kracht wordt toegevoegd aan deze korte, maar zeer krachtige sessie.

Wil jij een betere atleet worden?

Neem contact op

community

Word sterker en sneller door de op maat gemaakte trainingen van het Community Training Plan

Coaching

Stem jouw doelen af door de persoonlijke coaching en bereid je optimaal voor op jouw wedstrijd of challenge

inspiratie

Beluister de podcasts, doe mee met challenges en lees de artikelen om het maximale uit jezelf te halen

Er is nog meer te lezen

meer te ontdekken

Challenge

Raceverslag Hele Triathlon Winsum 2020

De wekker ging om 4:30. Na een warme, klamme nacht, werk ik een bord havermout naar binnen en.. een bidon met speciale zoutoplossing (dank Mathijs Vallinga!). Ik schrijf #AO1 op mijn hand en ga met broer Hans Janze naar Camping Marenland