Op donderdag 22 juni dompelden zes cursisten zich letterlijk onder. Ze waagden de sprong in het open water. Onder leiding van Jouke Janze werden er verschillende technieken geoefend, om vertrouwd door het water te navigeren. Voor sommigen de eerste keer open water zwemmen, voor anderen een goeie oefening voor het verbeteren van de zwemtechniek tijdens een triathlon.
Tip 1 – Te water gaan
Als je te water gaat, loop dan rustig het water in. Laat je lichaam wennen aan het (koude) water. Kijk goed om je heen naar punten waar je uit het water kunt gaan. Hoe warm of koud is het wat. Hoe troebel is het, kan je onder water kijken of helemaal niet. Ga tot je heupen in het water en spetter wat water in je gezicht.
Tip 2 – Ga niet alleen
Zwem nooit alleen, maar ga altijd met een vriend of bekende. Als je iets overkomt kan diegene meteen te hulp schieten. Gebruik ook een zwemboei. Dit is een opblaasbare boei, die je om je heup vastmaakt en achter je aan blijft drijven. Mocht je kramp krijgen, of in het ergste geval onwel worden, dan laat de boei goed zien waar je je bevindt. Ook voor eventuele scheepvaart of watersporters ben je zo goed zichtbaar.
Tip 3 – Blijf navigeren
In een zwembad kan je onder water kijken en volg je de blauwe lijn op de bodem. Ook kan je je afstand goed zien tot de (over)kant. In het open water moet je navigeren door een punt op de kant te nemen. Tijdens een oefening waarin we niet mochten kijken, bleek hoe snel je van je rechte koers afwijkt. Neem een boom, huis of herkenbaar punt op de kant, om naar toe te navigeren
Bonustip – Een boei ronden
In een open water wedstrijd of tijdens een triatlon moet je om een boei navigeren. De boeien liggen er om de route te bepalen. Als je de boei zo kort mogelijk wilt ronden, kan je een rugcrawl toepassen, waardoor je de boei goed ‘aansnijdt’. Hoe je dit precies doet? Dat is lastig uit te leggen, daarvoor had je bij de clinic moeten zijn 🙂
Tot slot natuurlijk nog de foto’s!