Ontvang ons nieuws

Ontvang onze maandelijkse tips, events en inspiratie om een betere atleet te worden.

De gids voor zwemmen in open water: van wetsuit tot wedstrijd

Elk seizoen is het weer even spannend: zwemmen in open water. En als je aan de start staat van een triathlon zijn er nog minstens vijftig nerveuze koppies die eraan gaan beginnen. In deze blog lees je de zes beste tips om jouw triathlon goed te beginnen. Belangrijkste: adem in, adem uit!

Tip 1: Je wetsuit aantrekken

Neem de tijd om je wetsuit goed aan te trekken. Het neopreen is kwetsbaar, dus zorg dat je nagels geknipt zijn. Of gebruik handschoenen of een sok tijdens het aantrekken en omhoogtrekken van de delicate stof.

Als extra tip: stop je voet en hand tijdens het aantrekken in een plastic zak. Zo glij je gemakkelijk in je strak zittende wetsuit.

Tot slot: zorg ervoor dat je wetsuit goed omhooggetrokken wordt bij je heupen. Je wilt namelijk veel bewegingsvrijheid voor je benen. Nog belangrijker is de flexibiliteit in je schouders. Zorg ervoor dat de rits op je rug al flink naar elkaar toe getrokken is. Een buddy kan je hierbij helpen.

Tip 2: Te water gaan en je angsten overwinnen

Welke angsten kan je hebben als je het water ingaat?

  1. De kou
  2. Niet kunnen oriënteren onder water
  3. Spartelende benen voor en achter je
  4. Vissen of andere gedierten in het water 😉
  5. Geen oriëntatie

Als je te water gaat, neem de tijd om je ademhaling onder controle te krijgen. Bekijk goed waar je bent, ga op zoek naar herkenningspunten op de kant. Voel het water eerst met je voeten, ga er langzaam verder in. Zorg dat je met je ademhaling de eerste kou en schrik overwint.

En laat een beetje water in je wetsuit lopen. Dit zorgt voor een natuurlijk isolerend laagje tussen je huid en je wetsuit. Het water is eerst koud in je wetstuit, maar zal snel opwarmen door je eigen lichaamstemperatuur!

Tip 3: Warming-up

Ga vervolgens kopje onder of spetter wat water in je gezicht. Laat je rustig het water inglijden en verken de omgeving. Laat je ademhaling weer naar een normaal niveau komen. Bij zwemmen is je ademhaling je grootste vriend én vijand. Wanneer het te hoog ligt in het begin, zal je niet lekker in je slag komen.

Denk aan het mantra dat we vaak gebruiken: breath-bubble-breath. Begin je borstcrawl heel rustig en oefen deze ademstrategie. Als je merkt dat je sneller gaat ademhalen dan nodig, draai op je rug en keer terug naar je rustige in- en uitademen.

Oefen vervolgens met het kijken over het water heen. Met zogenaamde krokodillen ogen zorg je dat je lichaam goed blijft. Bij een krokodil zie je alleen zijn ogen boven het water uitsteken.

Vind een ritme van drie slagen – ademhalen – kijken – drie slagen. OF iets soortgelijks. Oefen hier in je trainingen mee. Om de zoveel slagen kijken, en meteen weer door met uitblazen onder water.

Focus je telkens op de voeten van degene voor je, of op een herkenbaar oriëntatiepunt op de kant. Voordat je water gaat heb je deze oriëntatiepunten al bepaald, zodat je met vertrouwen in het water deze punten op kunt zoeken. Raak niet in paniek als je ze niet meteen ziet, soms wordt je zicht verblind door de zon of spetters.

Als je bril snel beslaat: spuug er van tevoren in. Dit schijnt te werken om condens te voorkomen. Even goed insmeren dat spuug, een keer spoelen in het water en opzetten die bril. Zorg dat ie goed strak zit. En als je echt fanatiek bent, doe je je badmuts over je bril, zodat de bril niet makkelijk af kan gaan als je met anderen in aanraking komt.

Tip 4: Race start tips

Als je meedoet aan een triathlon zijn er meerdere gekkies die in het water liggen, of op het strandje staan. Hoe positioneer je jezelf, zodat je een goed zwemonderdeel hebt?

De snelle zwemmers willen vooraan staan, kies je plek en laat je niet wegduwen. Wees een beetje egoïstisch en ga uit van je eigen kracht.

Als je van jezelf weet dat je niet de snelste zwemmer bent, doe jezelf en de groep een lol en start wat verder achteraan. Start niet 100 meter naar links of rechts van de groep, want die meters moet je allemaal extra inhalen. Bovendien is het fijner om de mensen voor je te kunnen zien en eventueel later zelfs in de voeten van iemand te kunnen gaan zwemmen.

De eerste paar honderd meter zal het een wasmachine zijn. Veel voeten en gespetter van de mensen om je heen. Laat je niet van de wijs brengen en blijf je focussen op je ademhaling en je eigen ritme. Breath-bubble-breath. Zwem naar de eerste boei en kijk hoe het vervolgens gaat. Vind je ritme en ga niet te gek van start de eerste paar honderd meter!

Tip 5: Het ronden van een boei

In het open water liggen vaak knalgele boeien die aangeven waar je omheen moet. Er wordt bijvoorbeeld gezegd, houd de boei rechts van je. Of keer om bij de boei en zwem naar de volgende gele boei.

Om de boei mooi te keren is er een trucje om op je rug te draaien, één armslag rugcrawl te maken, en vervolgens borstcrawlend verder te zwemmen. Dit zorgt ervoor dat je effectief de boei rond en zo weinig mogelijk extra meters maakt. Bovendien kan je heel even zien waar je overige zwemmers zwemmen.

Tip 6: Het snel uitdoen van je wetsuit

Wil je graag een snelle wissel naar het fietsen? Of wil je uberhaupt dat nauw zittende wetsuit makkelijk uitkrijgen? Oefen dan op het uittrekken van je wetsuit in je trainingen!

Babyolie of vaseline op je polsen en enkels smeren, zorg t ervoor dat je wetsuit makkelijker uitgaat. Sommigen hebben last van schuurplekken in de nek, als je daar van tevoren vaseline op smeert, kan het ook helpen tegen schuurplekken.

Zodra je uit het water bent trek je je wetsuit aan de rits uit. Je duwt je wetsuit naar beneden tot heuphoogte. Je rent met je zwembril en badmuts naar je fiets.

Bij je fiets aangekomen trek je je wetsuit verder uit. Het helpt soms om op je reeds uitgetrokken deel van je wetsuit te gaan staan, en als het ware een ladder op te lopen. Zodra één been uit je wetsuit is, kan je op je wetsuit gaan staan en schop je je andere been eruit.

Scroll to Top