Ontvang ons nieuws

Ontvang onze maandelijkse tips, events en inspiratie om een betere atleet te worden.

Welke materialen heb je nodig voor zwemmen

Doe je voor het eerst mee aan een borstcrawlcursus, small-group training of een personal zwemtraining? Dan is het verstandig om materialen aan te schaffen die je helpen om goed te trainen. Omdat zwemmen enorm technisch is, gaan we werken aan verschillende onderdelen van de slag.

Om niet volledig uitgeput te raken en als een baksteen naar de bodem te zinken, zijn er daarom een aantal materialen die we sterk aanraden om aan te schaffen.

Must have materialen

De aanbevolen aan te schaffen materialen zijn. Klik op de link voor een voorbeeld.

Good to have

Daarnaast adviseren we ook:


Bovenstaande materialen zijn o.a. bij de Decathlon of bij Active Swim Wear in Eelde te vinden. Mocht je nog meer advies willen, vraag dit gerust. hieronder kan je lezen waarom elk materiaal nodig is.

Strakke zwemkleding

Het spreekt misschien voor zich, maar kom niet in een korte broek. Strakke zwemkleding zorgt voor minder ‘drag’, Het helpt je beter door het water te glijden en voor minder drag in het water.

Zwembrilletje

Met een zwembrilletje kan je onder water blijven navigeren. De blauwe streep op de bodem van het zwembad is een lijn die je kan volgen. Het geeft ook vertrouwen in het water om te zien waar je bent.

Hoe weet je of een zwembrilletje goed past? Door hem vacuum rondom je ogen te duwen, zonder de band om je hoofd strak te doen. Als de bril niet afvalt en hij goed vacuum zuigt, weet je dat je een goeie bril hebt. Je wilt vooral niet een te kleine bril, waardoor er water in je ogen zou kunnen komen.

Zoomers (flippers)

Zoomers zijn korte flippers die helpen met je beenslag. Je wordt als het ware een eend met vliezen, waardoor de stuwing die je creëert met je voeten en onderbenen extra krachtig worden.

Dit is ideaal als je met oefeningen bezig gaat, omdat je lichaam hierdoor meer gestroomlijnd in het water komt te liggen. Want je benen zinken minder automatisch naar de bodem.

Ook zorgen de zoomers ervoor dat je met weinig moeite al de nodige snelheid creeert. Hierdoor kan er meer energie gaan naar de armslag.

Frontale snorkel

De frontale snorkel is een snorkel die ervoor zorgt dat je niet hoeft te ademen. Doordat je hoofd in het water blijft liggen heb je een optimale ligging om met een been- of armslag aan de gang te gaan.

Voor heel veel (beginnende) zwemmers is de ademhaling de bottle-neck van het borstcrawl zwemmen. Voor een goeie borstcrawl moet je hoofd zo veel mogelijk in het water liggen, en alleen bij een teug adem uit het water komen.

De frontale snorkel zorgt ervoor deze beweging van het hoofd uit het water niet nodig is. Bovendien raak je minder buiten adem of in paniek, doordat je constant kan ademen.

Kickboard (plankje)

Het kickboard gebruiken we om alleen de benen te oefenen, je maakt je extra lang, en kan je focussen op een snelle beenslag. Bij de beenslag is het belangrijk om hierin conditie te ontwikkelen in je benen, maar ook om met lange benen en lange tenen de stuwing te maken. Door de armen te isoleren en rustig op een plankje te leggen, kan je je volledig focussen op de beenslag.

Het plankje kan ook gebruikt wordenn om tussen de benen te klemmen. Dan krijg je als het ware een vin, zoals je die kent van een haai. Dit zorgt ervoor dat je benen meer horizontaal in het water komen te liggen. Je moet hiervoor wel het plankje blijven ‘knijpen’ tussen je bovenbenen en je core goed aanspannen. Je zult niet de eerste zijn, waarbij er een rotatie plaatsvindt bij het plaatsen van het plankje tussen de benen. Geeft niets, gewoon blijven oefenen

Pull-buoy

Een nog makkelijkere manier voor een meer horizontale ligging is een pull-buoy. Deze plaats je ook tussen je benen.

Het zorgt ervoor dat je benen minder snel naar de bodem zakken. Je hoeft dus minder hard met je benen te trappelen. Sterker nog , je kan je benen zelfs stil houden en je focussen op je armslag.

Ook geoefende zwemmers maken gebruik van een pullbuoy. Met name als er wat vermoeidheid in de benen zit, kan het gebruikt worden. Maar ook om bijvoorbeeld bepaalde drills, zoals het scullen uit te voeren.

Scroll naar boven