Ontvang ons nieuws

Ontvang onze maandelijkse tips, events en inspiratie om een betere atleet te worden.

Raceverslag Hele Triathlon Winsum 2020

De wekker gaat om 4:30. Na een warme, klamme nacht, werk ik een bord havermout naar binnen en.. een bidon met speciale zoutoplossing (dank Mathijs Vallinga!). Ik schrijf #AO1 op mijn hand en ga met broer Hans Janze naar Camping Marenland

7:00 – 3,8 km zwemmen

Start van het zwemmen samen met broer Hans. Mama zwom de eerste kilometer ook mee. Super om zo als familie te doen. Tempo rustig oppakken, 475 meter heen, 475 meter terug. Tempo gevonden rond de 1:40/100m. Lekker lange slagen maken, water pakken, doorhalen. Bilateraal ademen, met om de slag twee keer aan rechts ademhalen. Genoeg zuurstof binnenkrijgen. Ritme vinden.

Na drie kwartier de twee mannen van de halve triatlon in het water tegenkomen. Na iets meer dan een uur finishen. Tevreden. Niet opgeblazen en gek laten maken om toch onder het uur te komen. 1:04 is een prima tijd!

8:10 – 178 km fietsen

Start fietsonderdeel. Vier rondes van 45 km, over Garnwerd, Ezinge, Zoutkamp en een lusje bij Schouwerzijl. Het gaat lekker. Ik blijf rond de 220W fietsen. Eigenlijk iets te hard, had bedacht te gaan schommelen rond de 200W. Maar het gaat lekker. Met de wind mee inhouden, \”gratis snelheid\”. Tegen de wind in de wattages verdienen. Paar andere atleten tegenkomen. Toch gaaf om dit ook te organieren voor nog 19 anderen. Veel wedstrijden gaan niet door. Dit is toch een prachtige manier om alleen, maar toch samen een challenge te doen.

Bij de eerste bevoorrading geen broer Cor! Maar geen paniek, hij is er het tweede lusje wel. Bidons omwisselen en gels aannemen. Blijven eten! Om de 10 min. en 20 min. een alarm gezet, om mezelf eraan te herinneren te blijven drinken en eten. Tweede ronde terug, gaat prima. Niet gek laten maken, ritme blijven vinden. Eten valt wat zwaarder, paar keer eten overgeslagen. Maar genoeg blijven drinken. En weer de magische zoutoplossing van Mathijs genomen bij het tweede keerpunt.

De paar regenbuitjes onderweg waren aangename verfrissingen. De wind ging harder waaien, dat was minder fraai. Bij laatste keer omdraaien bij Schouwerzijl weer geen broer Cor Janze! Ik liep te ver voor op het gemaakte schema. Gelukkig ook hier weer geen paniek, met de auto opnieuw bevoorraad. Vermoeidheid kwam wel, na een keer strekken op de fiets, bijna op m\’n plaat toen ik met mijn knie mijn stuur raakte. Mezelf toegeschreeuwd: “Blijven focussen! Kom op! Jij kan dit!”.

Terugweg was nog lang. 178 km is wel een pleuris eind. En stiekem al bezig in \’t koppie met de marathon die nog komen gaat. “Maar deze pakken ze me niet meer af”. En op het schermpje staat een mooi gemiddelde van bijna 34 km/u en 215 W. Da’s mooi snel, dan kan ik wel eens een snelle tijd gaan halen. Rekenen in mijn hoofd. Welke marathontijd loop ik met 5:30/km ? En met 6:00/min? De rekensom laat me even afleiden van de vermoeidheid en doet me beseffen dat ik wel eens onder de 11 uur zou kunnen finishen als ik niet instort bij de marathon.

13:30 – 42,2 km hardlopen

Ik kom tevreden van de fiets, maar zie op tegen de marathon. Eerst twee kleine rondjes van 1,1 km om daarna 8 ronden van 5 km te lopen. Mijn kuiten staan in de fik!! Hoe gaat dit worden?

Na 2,2 km komt mijn buddy Jan Achterberg naast me fietsen. Hij zal de hele marathon bij me blijven en me voorzien van eten en drinken. \”Je hebt een lekker tempo Jouke, als je zo blijft lopen wordt het een mooie tijd\”. Ik sputter wat tegen dat ik nog maar moet zien of ik dit vol kan houden. Maar het tempo tussen de 5:20-5:30 loop ik lekker weg. De rondes van vijf km gaan voorbij. Ik heb niet zoveel zin meer in eten, ben niet spraakzaam. Gefocust en in mezelf gekeerd. Ik ben bang dat ik bij meer eten misselijk wordt, maar neem toch bij elk punt een slok water, cola en een hap sinaasappel. Onderweg probeer ik af en toe waterslok of energiedrank te nemen. Toch iets teveel gels ingeslagen.. haha.

Na twintig km is de koek op. Ik zit over de helft, kom aan bij het bevoorradingspunt waar Judith en familie staan. Met paniek kijk ik Judith aan: \”Hoe ga ik dit ooit redden? Ik ben kapot, ik kan niet meer\”. Ik besluit om een stop van twee minuten in te lassen en me te herpakken. Een kus en knuffel van mijn jongste dochter Yarah geven me het laatste zetje en ik maak me op voor de laatste twintig km. Nog vier ronden. Kom op!

Ik pas mijn race strategie aan. Ik besluit om elke tweeënhalve kilometer, twintig seconden te gaan wandelen. Liever even wandelen, mezelf te herpakken en daarna weer met goeie vorm door te rennen. Dit zijn mentale puntjes waar ik naar toe kan werken. Ook al ben ik kapot, ik kan me focussen op deze kleine stukjes. Ik knip de twintig km op in de kleine stopmomentjes en beloon mezelf met een korte wandel, drinken en een banaan.

Ondertussen moedigen mijn familie me aan en Jan en Judith slepen me er mentaal doorheen.

Het tempo kan ik -mede dankzij de korte stops- op een 5:45 houden. Hierdoor is nog steeds een finishtijd onder de 11 uur mogelijk. Dit geeft nieuwe moraal. Met nog één keer een rondje van 5 km, rekenen we uit dat ik in 10:50, misschien zelfs 10:45 kan finishen. Jan loopt het laatste rondje met me mee. Ik ben weer iets spraakzamer. Het gaat me lukken! Ik ga gewoon mijn eerste hele triatlon finishen! En ik ga hem onder de 11 uur finishen!

De laatste kilometers zijn pijnlijk, uitputtend, maar ik voel het niet meer. De finish is nu zo dichtbij. Dáár mag ik stoppen. Eindelijk! Daar staat mijn familie. Judith, Pheline, Noemi, Jefta en Yarah. Wow, het gaat me lukken!

Ik kom moe, maar dolblij over de streep. Ik ben zo blij, het is me gelukt! Wat een onmenselijke bedoeling dit. Maar wow wow wow! En dat in een tijd van 10:43….

..

Het kostte me een half uur om weer een beetje bij te komen. We kregen een prachtig apart plekje van Camping Marenland waar we met familie en vrienden konden zitten. Een heerlijke pannenkoek, een colaatje en een biertje later haalden we Hans Janze binnen. Man, wat een prestatie heeft die gast ook gemaakt! Hij kreeg vanaf twintig km ontzettende last van zijn knie, heeft veel moeten lopen, heeft drie keer een sanitaire stop moeten maken, maar stoppen was geen optie. En ook hij heeft zijn Challenge gefinisht! Geweldig Hans!!

#Maria, dat stond op mijn startnummer. Maria, ik deed dit voor jou.

Het zit erop..

\”Maria, eu fiz isso por você. Mesmo se você é pobre e pode não ver um futuro. Há alguém que pensa em você. Não apenas eu, na Holanda, e aqueles que me patrocinaram. Mas o mais importante: Deus Pai, que te criou e te ama intensamente.\”

#AO1 staat voor Audience of One. Dank U God, voor het gezonde lichaam dat ik van U heb ontvangen. Ik ben dankbaar dat ik deze prestatie heb neer kunnen zetten. U bent mijn grootste Supporter. #SoliDeoGloria!

ZWEMMEN

3800 meter – Winsumerdiep

Gemiddelde tempo: 1:41/100

Tijd: 01:04:33

FIETSEN

178 km – vier ronden van 45km over Zoutkamp

Tijd: 05:14:26

Gemiddelde snelheid: 33,9 km/u | Normalized Power: 220W

LOPEN

42,2 km – 8 ronden Winsum

Tijd: 04:07:50

Gemiddeld tempo: 5:52/km

HELE TRIATLON EINDTIJD

Eindtijd: 10:43:04

Met deze Challenge zwom, fiets en liep ik ook voor Maria, ons sponsorkindje uit Brazilië

Scroll naar boven