Ontvang ons nieuws

Ontvang onze maandelijkse tips, events en inspiratie om een betere atleet te worden.

Een uitdagende challenge: meerdere dagen achter elkaar hardlopen

Ben je op zoek naar een vakantie challenge? Doe dan mee met de Run Challenge van Total Athlete. De bedoeling is om vijf dagen achtereen te lopen. Op een rustig tempo (Zone 2). Het gaat erom dat je blessurevrij en gemotiveerd blijft en tot aan het einde blijft door rennen. De vermoeidheid bouwt zich op in de vijf dagen. En de laatste dag is natuurlijk de belangrijkste en langste afstand.

Allemaal in een rustig tempo

Even over de bedoeling en de achterliggende trainingsprikkel. In dit moment van het jaar (december) hoef je nog niet wedstrijd ready te zijn. Dus wat train je veel? Langere duurlopen, waarbij je je aerobische systeem traint. Dat wil zeggen: je vetverbrandingszone.

Inmiddels is wel duidelijk dat duursporters veel baat hebben bij trainen in zone 2. Je legt hierbij een breed fundament van conditie en uithoudingsvermogen. Later in het jaar, wanneer je misschien een wedstrijd of triatlon gaat doen, heb je hier veel profijt van. Je hebt een heel brede basisconditie, en je spieren, pezen en botten zijn sterker gemaakt.

Neem ons mee in jouw challenge
Tag Total Athlete op social media
#totalathlete
@totalathletecoaching

Run Challenge: de bedoeling

Je kan meedoen op vier niveau\’s. Dus je hoeft helemaal geen lange duurloper te zijn. Dit is ook een geweldige challenge als je net begonnen bent met hardlopen.

Je bepaalt zelf aan welke variant je meedoet. Ben je net begonnen met lopen, ga dan voor challenge A of B. Heb je al veel loop kilometers gemaakt? Ga dan voor Challenge C of D. En misschien ben je zelf wel creatief genoeg om een andere variant te bedenken als jou dat beter past. Zo ken ik iemand die in één maand, elke dag de afstand van die dag liep. Dus op 1 januari: 1 kilometer, op 2 januari: 2 kilometer etc. Poeh! Heftig!

Bij voorkeur loop je de Total Athlete Run Challenge tussen kerst (24 december) en oudejaarsdag (31 december) of de eerste vijf dagen van 2023 (1 januari t/m 5 januari).

Het schema

Challenge A
-easy-
Challenge B
-strong-
Challenge C
-hard-
Challenge D
-very hard-
Dag 15 minuten10 minuten20 minuten5 km
Dag 210 minuten20 minuten40 minuten7,5 km
Dag 315 minuten30 minuten60 minuten10 km
Dag 420 minuten40 minuten80 minuten15 km
Dag 525 minuten50 minuten100 minuten21,1 km

Voor elke challenge geldt: je loopt in zone 2. Dat is een rustig tempo, waarbij je nog moet kunnen praten. Maar ga niet slenteren, je mag best een beetje doorlopen. Elke dag komt er een beetje extra afstand bij, de laatste dag is de grootste uitdaging.

Extra tip: vraag een vriend, je partner of je kind eens met je mee te gaan voor extra gezelligheid én motivatie!

Scroll naar boven