Ontvang ons nieuws

Ontvang onze maandelijkse tips, events en inspiratie om een betere atleet te worden.

Optimaal presteren in duursport, maar geen narcistische egoïst worden

Als je echt tot maximale prestaties wilt komen lijkt het wel alsof je als een narcistische egoïst door het leven moet gaan. Het gaat allemaal om jou, jouw sport en jouw prestaties. Hoe kan het toch dat sommigen hier heel goed mee om lijken te gaan? In de volgende podcasts nemen Henk Galenkamp, top agegrouper en bondsarts van de paralympische zwemmers en Jouke Janze je mee in drie belangrijke aspecten van een Totaal Atleet: Mindset, Prestatie en Voeding.

In deze eerste podcast van de serie over de Totaal Atleet: #Mindset.

Inleiding (Jouke) : “Mijn eerste triathlon was die in Stiens, ik geloof in 2018. Ik deed altijd aan voetballen en pakte in de zomer de wielrenfiets erbij. Lekker fietsen in de bergen in Frankrijk. Col d’Izoard en de Mont Ventoux. Toen een vriend een triatlon deed, leek mij dit ook een leuke uitdaging. Ik kwam voorin uit het water, en bleek een goede zwemmer te zijn. Met kramp begon ik aan het lopen. Ik was totaal onervaren, maar man, wat een machtig gevoel gaf dit. Ik had een nieuw doel gevonden: mezelf uitdagen in een extreme sport. “

In de podcast spraken we over de priester Henri Nouwen. Bekijk de aflevering van de Ongeloofelijke podcast hier.

Simon Sinek spreekt over start with the WHY, hoe start je met je why als sporter? En wat is jouw why? Waarom besteed je zoveel uren aan deze sport? Wat zit hier achter? En vind je dat er genoeg aandacht is voor de why van je sport?

Esther Perel is een beroemde relatie psycholoog en spreekt over veiligheid versus uitdaging. Bekijk hier de Ted-talk over rethinking infidelity van Esther Perel. Je moet veilig gehecht zijn om uitgedaagd te worden. Dat zie je terug bij kinderen, die goede leerprestaties hebben en waar er vrij spel is. Mijn vrouw deed onderzoek naar de hechting van het kind. 

Een beroemd experiment is de aanwezige ouder die tijdens het spelen in de ruimte continue bevestigend knikt; verbaal en fysiek aanwezig is. In de volgende situatie zien we de ouder met een strak gezicht nul contact maken en alle contact van het kind negeren. Er zijn verschillende reacties van het kind waarneembaar, waarbij de één op allerlei manieren de aandacht van moeder probeert te trekken, en de ander hartstochtelijk begint te huilen.  

In het sporten zien we soms extreme gevallen van motivatie. De beste willen zijn, ten koste van alles. Een extreem geval zien we in Lance Amrstrong die als kind mishandeld is en een ongezonde relatie had met presteren.

Hoe is de relatie tussen presteren, sporten op het toppen van je kunnen, gerelateerd aan je motivatie. Waarom sport je? Wat zijn je drijfveren? En ben je of voel je je geliefd? Is dat belangrijk voor een sporter?

————–

Benieuwd naar meer van Total Athlete? 

> coaching, trainingschema’s, zwemmen en meer.

www.Total-Athlete.nl

Instagram | Facebook | LinkedIn | YouTube

Scroll naar boven