Ontvang ons nieuws

Ontvang onze maandelijkse tips, events en inspiratie om een betere atleet te worden.

Een groot en uitdagend doel stellen

In 2019 kwam Jeroen Elsinga van Progress Partners naar mij toe. “Jouke, ik wil de Ironman van Hamburg gaan doen, kan jij mij hierbij helpen?”. Hij had nog weinig ervaring, maar stelde zichzelf dit uitdagende doel. Na maanden van trainen liep hij over de finishlijn en hoorde de woorden: “You are an Ironman!”

Houd je einddoel voor ogen

Stephan Covey schrijft in zijn boek over de zeven eigenschappen van effectief leiderschap: houd je einddoel voor ogen.  Door je het einde voor ogen te houden, kan je beter bepalen welke dingen op een dag bijdragen aan dat doel. Het helpt je keuzes te maken in wat je wel en niet doet.

De B.H.A.G. speelt in zowel het ondernemen als de triathlon een hele grote rol. Een lange termijn doel, een stip aan de horizon, het kan in beide gevallen duidelijkheid geven en het makkelijker maken kleine “hobbels”, in de weg naar je einddoel, te overwinnen.

Big Hairy Audacious Goal

Om te komen tot jouw doel zal je uit je comfort-zone stappen en een BHAG formuleren. Jim Collins beschrijft de B.H.A.G. – de Big Hairy Audacious Goal- in Good to Great. De Harry Potter onder de managament boeken. In zijn boek beschrijft hij hoe bedrijven na een veelbelovende start opvallend verminderden in hun prestaties en uitvoering. De B.H.A.G is een term die vaak wordt gebruikt in het kader van strategisch management en leiderschap.

Een B.H.A.G. is

  • Ambitieus, maar niet onbereikbaar
  • Duidelijk en meetbaar
  • Gedurfd en inspirerend

Het is bedoeld om een organisatie, team of individu te motiveren om verder te denken dan normale doelen en om te streven naar iets groots en uitdagends.

Twee grote doelen, beiden niet gehaald

Ik stelde mijzelf dit jaar twee doelen. De Rotterdam Marathon finishen onder de 3:10 en de hele triatlon, de Gelreman, finishen onder de 10 uur. Beide doelstellingen heb ik…. niet gehaald.

Ik liep de marathon in 3 uur 11 en de triatlon, 1 minuut langzamer dan mijn doel.

De hele triathlon finishte ik in 10 uur en 4 minuten. 4 minuten langzamer dan gepland..

Stelde ik te ambitieuze doelen?

Was ik te onrealistisch in wat ik aankon?

Nee, deze doelen stelden me in staat om het uiterste van mezelf te vragen. Ik kwam dichtbij mijn doel en weet dat het in mijn mogelijkheid ligt. Stel uitdagende doelen, voor jezelf en voor je bedrijf. Durf jezelf uit te dagen!

Bekijk hier de video en stel je eigen uitdagende doel!
Scroll naar boven