Ontvang ons nieuws

Ontvang onze maandelijkse tips, events en inspiratie om een betere atleet te worden.

Trainingsfasen per jaar de Build Fase

Hoe train je op de goede manier voor jouw wedstrijd? In deze blog staan we stil bij de Build Fase. We noemen dit de BUILD FASE, omdat veel van de trainingen in deze fase voorbereidend zijn voor de wedstrijd specifieke trainingen. De build fase is bedoeld om verder te bouwen op het fundament dat is gelegd in de voorbereiding fase.

Doorwerken naar wedstrijdfocus

Nadat je goed hebt gewerkt in het offeason of het basisprogramma van Total Athlete hebt gevolgd, mag je nu wat harder aan de bak. Misschien heb je hier ook wel zin? Want je wedstrijden of challenges liggen nog ver voor je, maar je merkt dat je al wel fitter wordt.

Je hebt zin om te gaan knallen. Maar het hoeft nog niet voluit. Vertrouw op je proces!

We noemen dit de BUILD FASE, omdat veel van de trainingen in deze fase bouw blokken zijn voor de wedstrijd specifieke trainingen.

\"\"

Goede gewoonten en ritmes ontwikkelen

De missie in deze fase is focus te hebben op techniek en op je goede gewoontes, je ritmes. Je hebt gewerkt aan techniek en hebt bedacht hoe goede gewoonten jou helpen tijdens de trainingsweken.

Misschien ben je het weer vergeten of is het op de achtergrond gekomen, heb je het laten verslonzen of verslappen. Het is nu belangrijk om dit serieus te gaan nemen, want als je meer trainingsload en prikkels gaat toevoegen zijn je rust, eten, drinken, slapen en andere gewoonten erg belangrijk.

Uithoudingsvermogen en techniek

Tijdens deze fase ontwikkel je ook veel cardiovasculair uithoudingsvermogen. Of met andere woorden: je bouwt veel conditie op. Dit doen we door veel Z2 trainingen te doen, soms in combinatie met techniek of cadans oefeningen.

We gaan dus ook verder met het ontwikkelen van je technische vaardigheden voor de sport, de juiste lichaamshouding en techniek over het algemeen.

Als je sneller wilt gaan of je sport langer wilt volhouden, zal je in de eerste plaats moeten blijven werken aan deze skills. Dit doen we onder anderen door de hele hoge, of juist lage cadans trainingen op de fiets, door krachtoefeningen bij het zwemmen, zoals het gebruik van paddles bij je handen, en door heuvelwerk bij het hardlopen.

Aan het einde van deze fase ben je klaar voor de wedstrijd specifieke fase.

Blijf geduldig en denk om je rust

De workouts zijn geen tests om je eigen waarde te laten bepalen. Doe rustiger aan als je moe bent, vergeet de kracht trainingen niet en blijf gefocust op je goede gewoonten. Nu komt het erop aan om te blijven vertrouwen op je plan en te denken aan je stip op de horizon. Jouw doelen voor dit jaar worden hier optimaal voorbereid!

\"\"

Dit zijn de belangrijkste focuspunten

Focus op techniek

De trainingen nemen toe in duur en intensiteit. Maar je blijft gefocust op een goede uitvoering van de techniek. Neem de goede technieken uit de vorige fase mee, terwijl je de intensiteit en duur verhoogd. We werken aan explosieve kracht, langere tempo blokken en laten het lichaam wennen aan het toevoegen van meer trainingsarbeid.

Goede gewoonten

Blijf bij de goede gewoonten die je hebt afgesproken. Hoe zit het met jouw eten en drinken? Voor, tijdens en na de trainingen? Pak je voldoende rust en slaap? Welke goede gewoonten je ook hebt omarmd, nu is het tijd om deze door te zetten!

Weerbaarheid

Veel van de kracht en weerstandtrainingen zal worden uitbetaald in deze fase. Blijf geloven in het uitvoeren van de lage RPM’s op de fiets en het heuvelwerk voor het lopen. Hiermee ontwikkel je sterke spieren en botten die het harde werk aan kunnen. En je zult minder last (gaan) krijgen van blessures. We focussen ons ook op het opvoeren van meer duur en snelheid

Heb plezier

Houd plezier in je trainingen. Je hoeft nog niet volledig wedstrijd klaar te zijn. Maak je nog niet te druk over specifieke wattages of snelheden. Doe je lage en hoge cadans werk, straks komt er genoeg werk waarin je gericht bezig gaat met beoogde snelheden van je wedstrijd.

Zwemfit

Een triatleet doet aan zwemmen-fietsen-hardlopen. Dus het is een goed idee om veel zwemtrainingen te doen in dit deel van het seizoen. Waarom? (1) Een goede zwem conditie draagt enorm bij aan je algemene fitheid, (2) heeft een veel lagere impact op je botten en spieren dan hardlopen en fietsen en (3) geeft je een sterke algemene conditie en uithoudingsvermogen, die je nodig hebt als de fiets- en hardlooptrainingen langer zullen worden later in het seizoen.

Scroll naar boven